1

Bevrijding Groningen

Drenthe en Groningen herdachten op 10, 11 en 12 april de bevrijding, van 70 jaar geleden.

Zo’n 150 historische legervoertuigen reden de afgelopen dagen van Groesbeek naar Groningen. In het centrum van de stad eindigde zondag de ‘Liberty Tour’.  De bevrijding werd nagespeeld op de Grote Markt.

“De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot maandag 16 april 1945. De geallieerden en de bevolking betaalden een hoge prijs. 110 Groningers kwamen om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd.

Een groot deel van het centrum werd verwoest. Op de Grote markt zijn nog 2 mooie gebouwen gespaard gebleven dat is de Martini toren en het stadhuis van Groningen. Wel blijkt dat er nog schade te zien is aan deze gebouwen. Er stond nog een groot gebouw tijdens de oorlog op de Grote markt, maar deze hebben de Duitsers zelf volledig laten afbranden. In dit gebouw gebeurde de meest afschuwelijke dingen. Mensen werden hier gemarteld, dus maar goed dat dit gebouw er niet meer is.”

Zondag 12 april ben ik samen met mijn man de stad in geweest. Niet wetend dat het zo vreselijk druk zou zijn. Het was de bedoeling dat we foto,s gingen maken van de legervoertuigen die aankwam rijden. Dit was niet echt te doen. Zo druk was het dat, ook reden ze snel voorbij. Waarna ze allemaal dicht op elkaar gezet werden. Dat was het dan, helemaal niks meer te zien. Aan beide kanten hadden er grote en minder grote voertuigen plaats genomen. Er was zelfs niks meer te zien van muziek optocht die er na kwam. Toch wel jammer dat dit zo slecht georganiseerd was. Hierna zijn we naar de Grote markt gelopen, waar het nog veel drukker was. We hebben daar staan wachten tot de bevrijding werd nagespeeld. Helaas hadden we alleen geluid, want we konden door de drukte helemaal niks zien, ik was teleurgesteld. Maar niks aan te doen.DSC_0110

DSC_0112

DSC_0113

DSC_0114

DSC_0122

DSC_0128