1

Verjaardag van een engeltje

Verjaardag

De verjaardag van je kindje is iets heel belangrijks en speciaals, zeker als het gaat om de eerste verjaardag van je kindje. Maar wat als je kindje er niet bij is om het te vieren, wat doe je dan? Ik heb lang nagedacht wat ik met deze dag wilde, toch was ik er al snel uit. Het is de dag van Daan dus die moet gevierd worden. Niet zoals bij de kindjes die er wel bij zijn met familie en vrienden om ons heen. Nee wij willen dit samen als gezinnetje doen. Wij gaan naar zijn grafje en laten 2 mooie paarse ballonnen op. Zelf zal ik nog een briefje met een boodschap eraan willen hangen. Ook heb ik voor deze dag een speciale taart besteld, speciaal voor mijn man en ik. Ik wil stil staan bij alle mooie dingen die we met Daan hebben mee gemaakt.

Bang om vergeten te worden

Iedere mama is bang dat hun kindjes die overleden zijn vergeten worden. Iedereen gaat verder met zijn leven, die van ons staat in het begin echt gewoon stil. We kunnen boos worden als mensen de naam van onze kindjes niet noemen of gewoon het hele onderwerp vermijden. Nu Daan bijna jarig is ben ik heel erg gaan nadenken wat ik graag zou willen van de mensen om me heen. Want ook ik ben heel bang dat mensen deze dag gaan vergeten. Dat ze misschien niet eens weten wanneer hij jarig is. Of dat ze zo onzeker zijn van wat ze moeten zeggen, ze helemaal maar niks zeggen. Daarom was ik benieuwd hoe andere onzichtbare mama,s deze dag willen doorbrengen. 1 ding is echt duidelijk, iedereen wilt dat er door hun naaste erbij stil gestaan wordt. Hoe wij ook de dag willen doorbrengen, een lief woord van de ander is zo welkom. Ik vroeg me dan ook af is het gepast om de ouders te feliciteren met deze dag. Het klinkt wat raar, maar vele moeders zeggen hier ja op. Ons kindje is toch ook jarig, wel niet hier bij ons. Dit kindje heeft ons trotse ouders gemaakt en dat moet gevierd worden. Sommige vinden het fijn met hun naasten naar het grafje te gaan daar een ballon op te laten. Maar van vele hoor ik ook juist dat ze deze dag als familie willen doorbrengen. Iets leuks gaan doen als mooie herinnering aan hun overleden kindje.

Laat wat van je horen

Weten jullie niet wat te doen op deze dag, laat van je horen dat is het enige wat wij als onzichtbare mama,s willen. Wij hechten hier zoveel waarden aan. Ja we vinden het fijn als er spontaan kaartjes in de brievenbus vallen of bloemen bezorgt worden. Ja we vinden het fijn als je even langs zijn grafje gaat en dat natuurlijk even laat weten. Ja we willen graag gefeliciteerd worden. Dus wees niet onzeker, noem de naam van de engeltjes zeker op hun verjaardag. Moeders en natuurlijk ook de vaders zullen je dankbaar zijn. Want ook deze dag komt elk jaar weer terug net als de verjaardag van jullie kindje die wel bij jullie dit mag vieren.

Weet wel dat iedereen anders deze dag invult, maar niemand wilt dat onze engeltjes vergeten worden.
En weet je na deze tekst nog steeds niet wat je moet doen of zeggen, kan je die onzekerheid ook gewoon naar de ouders uitspreken. Alles liever dan niks van je laten horen.