Wereld downsyndroom dag
De laatste 2 weken stond de media erg in het teken van het downsyndroom, zo kon je zien dat Gert de Graaf zich hardt maakt voor kinderen met down om naar regulieren scholen te laten gaan. Dit zou beter voor de ontwikkeling zijn van deze kinderen. Ze zullen meer en sneller dingen op pakken doordat ze onder andere kinderen komen die geen downsyndroom hebben. Dat is toch geweldig nieuws, maar dan moeten de scholen wel echt meewerken anders ontstaat er alleen maar frustratie.
Ook werd er aandacht geschonken aan de nieuwe DNA-bloedtest (NIPT test) Hiermee kan je zonder risico in je zwangerschap laten testen op het downsyndroom. De meningen zijn erg verschillend of dit nou goed of slecht is. Nu er meer testen zijn zullen mensen eerder willen weten of hun kindje het downsyndroom heeft, dat zal betekenen dat er steeds minder van zulke kinderen op de wereld gezet zouden worden. Iedereen heeft dat ideaal beeld van mooie kindje op de wereld zetten, maar elk kind is mooi en uniek. Een down kindje heeft net als alle kinderen de trekjes van papa en mama, en voor elke ouder is je eigen kind toch perfect zoals die is. Krijgen de toekomstige ouders met down kinderen niet te horen van waarom heb je het laten komen, nu er zoveel mogelijkheden zijn om te testen hierop. Dit is wel iets waar ik in de toekomst bang voor ben.
Kruispunt: Down is niet het einde
De reden waarom het nu zo leeft in de media is omdat het vandaag 21 maart Wereld Downsyndroom dag is. In Nederland worden jaarlijks zo’n 275 kinderen met het syndroom van Down geboren. Wereld Downsyndroom dag is niet voor niets op 21 maart. Mensen met dit syndroom hebben geen 46, maar 47 chromosomen. Het 21ste chromosoom komt drie keer voor. Bij een gezond mens is dit twee keer.