Afscheid nemen

image_pdfimage_print

Dood gaan we allemaal een keer

De dood hoort bij het leven, en ik kan je daar alles over vertellen na het overlijden van onze zoon. En toch ben ik niet zelf bezig met mijn eigen dood. Ja ik heb al jaren een overlijdens verzekering, dit hebben mijn ouders toen de tijd geregeld. En heb het gewoon overgenomen. Ik denk dat het zo in vele gezinnen gaat. Er komt een tijd dat je bewust bezig gaat zijn voor je eigen afscheid. En ik dacht nu wij de dood van zo dichtbij hebben meegemaakt, dat ik er bewuster van zou zijn om mijn eigen afscheid te gaan regelen. Maar nee ik ben er helemaal niet mee bezig. Is er iemand al van jullie lezers ermee bezig, wat je wilt als afscheid. Weet je al of je begraven of gecremeerd wilt worden? Ik heb altijd gezegd cremeren, en denk ook dat ik wel bij die keuze zou blijven. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om afscheid te nemen, dit had ik al wel door toen we afscheid namen van Daan. Zoveel keuze, hoe maak je dan die keuze.

Uitvaartverzekering

Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen, maar hoe maak je nu zo,n keuze. Ik heb nooit die keuze hoeven maken, dit was al goed geregeld door mijn ouders. Ik hoef me dus geen zorgen te maken. En ook toen Daan overleed hoefde ik me geen zorgen te maken, want we hebben hem na geboorte gelijk bijgeschreven. Is een kleine moeite, maar niet iedereen denkt daar gelijk over na. Nee je wilt niet met de dood bezig zijn als je net een kind hebt gekregen. Maar het scheelt zoveel ellende als toch onverwacht je kind overlijd. Maar goed hoe weet je wat voor jouw een goede verzekering is. Gelukkig is er veel te vinden online, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Begraven of cremeren

Hangt het van jouw af van de kosten of je voor begraven of cremeren gaat, of heb je specifieke redenen waarom je iets wel of niet wilt. Toen wij voor Daan voor cremeren kozen, dachten we wel aan de kosten. Maar natuurlijk was dat niet het enige waarom we hem lieten cremeren. Wij hebben geen spijt gehad van deze keuze, juist omdat hij nu thuis is. En wij geen plek meer nodig hebben om heen te gaan voor hem.

Ja cremeren kost dus minder dan begraven. Maar als je goed verzekerd bent is dat niet zo’n probleem. Maar wat zijn dan ongeveer de kosten ervan.
Begrafeniskosten zijn gemiddeld 8.000 euro. Precies de kosten zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een crematie kost gemiddeld  3.000 euro.

Hoe neem je afscheid

Eerlijk ik weet het voor mijzelf niet, en ben er echt ook nog niet mee bezig geweest. Ik denk dat het zoals vele uitvaarten zal gaan. Maar als je zelf afscheid neemt van een dierbare, zoals wij ons kind. Dan wil je alleen het allerbeste voor hem, want dit is het laatste wat je kan doen voor je kind. Zo hebben wij het helemaal op onze manier gedaan, en de manier hoe wij met Daan in het leven stonden. De gasten die afscheid kwamen nemen, in hun gewone kleding. Zodat Daan ze wel zou herkennen. En geen bloemen, want die had hij nog nooit gezien of geroken. Er waren wel veel knuffels en kleine beertje om bij Daan neer te zetten. Er waren vele kleurige ballonnen, waar ik buiten als een klein kind naar boven stond te kijken toen ze opgelaten werden. Wat was het prachtig weer om afscheid te nemen van onze kleine jongen. 

Hoe zou jouw afscheid eruit zien, weet je dat al?

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge