de 20 weken echo

image_pdfimage_print

Wat iets moois had moeten zijn is een nachtmerrie geworden…

De 20 weken echo iedere mama en papa in spe hebben daar het beeld bij dat je te horen krijgt dat alles goed is met je kindje en hopelijk ook te horen of het een jongetje of een meisje is. Met deze spanningen ging ik de echo ruimte binnen. Ze waren met zijn 2en, de een moest de 20 weken echo leren en nam deze dan ook af bij mij. Al gauw was duidelijk dat ons kindje een echte druktemaker is en erg eigenwijs omdat het met zijn kin de hele tijd maar op de borst lag. Daarom was het heel moeilijk om alles te kunnen zien en op te meten.

Als eerste kwam er naar voren dat er iets met de voetjes aan de hand is, en vertelde dat het klompvoetjes zijn. Ze staan dus niet recht op het beentje. Je schrikt maar toch denk je daar is wel iets aan te doen. De ander nam het over omdat het allemaal niet zo lukte met de metingen. Ze zagen dat er iets niet klopte met het hartje maar konden niet goed zien wat. Daar schrokken we echt heel erg van, want het hartje is toch het belangrijkste van het kindje. En toch zo raar je zag het kloppen en wat een mooi geluid om te horen. Verder zagen ze dat er vocht rond om het hoofdje zit en het aangezicht platter is dan normaal.

Omdat ze het niet konden plaatsen van het hartje wilde ze er iemand bij hebben om het te laten controleren, dus kwam er een 3e persoon bij. Ook die was aan het kijken, en nog even proberen met de metingen verder te gaan toen er een 4e bij kwam. Die nam het als laatste nog even over en vertelde dat ze zag dat er een gat in het hartje zit. Na zo,n 2 uur daar te hebben gelegen mocht ik eraf en kregen we een gesprekje over alles wat er gezien was. Ze legde uit hoe en waar het gat in het hart zat en dat er een hele grote kans is dat het een downsyndroom kindje is. Dit slaat echt in als een bom, want dit verwachte we niet van de 20 weken echo. Ze gaven ons de keuze voor een vruchtwater punctie, maar op dat moment kan je niet helder denken dus moesten we erover nadenken.

Na het gesprek wilde ze toch nog even dat ik ging liggen, want er waren nog wat metingen die ze nog moesten doen. Daarna gingen we verslagen naar huis, en waren al snel over eens dat die punctie er moest komen om zekerheid te krijgen. Ik heb dan ook de volgende dag nog even het ziekenhuis gebeld om te vragen of het mogelijk is die punctie gelijk met het gesprek en echo van volgende week te doen. Ik wil dit niet langer uitstellen. Iedere week dat het kindje in me leeft is er 1. En gelukkig is die mogelijkheid er dus ga er vanuit dat er volgende week een gesprek echo en de punctie op het programma staat. Daarna zullen we een hele moeilijke beslissing maken, wel of niet afbreken. Wat er ook gebeurd ik zal een bevalling krijgen en me kindje of levend of overleden in me armen krijgen.

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

41 thoughts on “de 20 weken echo

 1. Lieve Debbie dit is verschrikkelijk wat je hebt gehoord, ik leef met je mee de beslissing is heel moeilijk voor jou en je partner..je wilt dat het gezond is en alles wat daar bij hoort..ik wens jullie heel veel sterkte in de komende tijd xx

 2. Lieve Debbie, met tranen in mijn ogen lees ik dit. Tijdens BBYCD vertelde je dat je zo graag wilde afvallen vanwege je zwangerschapswens, dat is me altijd bij gebleven. Het is erg oneerlijk dat dit nu net jullie moet treffen. Ik wens jullie heel veel sterkte, wat een moeilijke beslissing mogen jullie gaan maken. Liefs.
  Cindy onlangs geplaatst…Happy Challenge #2: Wat is je droom?My Profile

 3. Lieve Debbie,
  Ik zag je eerdere berichtje al op Facebook voorbij komen, maar op dat moment kon ik niet reageren, ik was in shock en wist ook niet hoe ik op dit verdrietige nieuws moest reageren.
  Nu zit ik weer met tranen in mijn ogen, ik leef zo met jullie mee, ik wil jullie dan via deze weg heel erg veel sterkte wensen, in gedachte ben ik bij jullie, ik wens jullie ook heel veel sterkte met de beslissing die jullie gaan maken.

  Liefs,

  Marjolijn

 4. Wat een verschrikkelijk moeilijk nieuws. Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid toe om de juiste beslissing te nemen en dit alles een plekje te geven. Groet Renee
  Ps je berichten kwamen voorbij via de Facebook pagina van een vriendin dus ik ken jullie niet maar t bleef in mijn hoofd hangen vandaar even een reactie

  1. Ja geen enkele moeder in spe of moeder wil zoiets mee maken… Maar het is niet anders er moet een keuze gemaakt worden als we meer weten. En ja welke keuze we maken is zeker de juiste.

 5. Poging 3:
  Je weet dat de 20 weken echo een medische echo is en toch verwacht en hoop je zoiets niet te horen. Het grijpt me heel erg aan Debby, ook omdat ik weet hoe lang jullie er al mee bezig zijn en hoe je gevecht gaat. Ik hoop dat er toch nog iets positiefs uit komt en wens jullie veel sterkte en kracht toe! Dikke knuffel
  Nicole onlangs geplaatst…Rillingen over mijn lijf..My Profile

  1. Inderdaad je weet dat het een medische echo is en toch sta je er niet bij stil dit te horen. We dachten te horen alles is goed en je krijgt een jongen of een meisje… Tja niet dus.

 6. Lieve Debby, kippenvel en tranen in mijn ogen. Idd een nachtmerrie! Ik wil jullie graag heel veel sterkte wensen de komende tijd. Als het ‘alleen’ down is, is het nog niet eens heel erg, maar dat gat in het hartje is echt een bom. Hopelijk geeft de punctie meer duidelijkheid en kunnen jullie tot een goed besluit komen. Heel veel sterkte!!! Liefs!
  Gwen onlangs geplaatst…DZP: geen alcoholMy Profile

  1. Wauw echt dat mijn bericht zo erg overkomt, terwijl ik daar echt niet bij stil heb gestaan. Voor mij was het echt even van me af schrijven en dan zulke berichten te lezen zo waanzinnig lief. We maken ons eigenlijk het meest zorgen om dat het misschien wel een kindje is met vele erge handicaps, als er alleen down uitkomst valt het nog wel mee.

   1. Nou inderdaad, Down komt zo vaak niet alleen en dan die andere ’tekenen’ met het hartje en de voetjes enzo 🙁 Wanneer weten jullie iets meer? Ik vind het trouwns echt superknap dat je gewoon verder blogt! (Happy challenge artikel bijvoorbeeld)!!! Het is ook een afleiding natuurlijk, maar ik weet niet of ik het zou kunnen als ik in jouw schoenen stond. bewijst maar weer hoe sterk je bent! Knuffels en nogmaal sterkte!!!!
    Gwen onlangs geplaatst…Mama is ziekMy Profile

    1. Morgen krijgen we de uitslag van de punctie dus ben benieuwd of daar ook echt iets uit gaat komen, komt er niks uit gaan ze verder kijken en dat kan 2 weken duren. En ja bloggen leid me af en ik wil gewoon heel graag positief blijven hoe moeilijk het ook is.

 7. Hey lieverds…

  Echt heel veel respect voor jullie met deze blog..en is de uitslag een beetje mee gevallen voor jullie.. heel veel sterkte en liefs in deze moeilijke tijd.
  X

 8. Hee Debbie,
  Ik volg je pas net, en ik schrok toen ik deze post zag. Meid wat een vreselijk nieuws. Zoals Gwen al zegt, valt met down heel goed te leven, maar het komt helaas vaak met andere complicaties. Ik hoop voor jullie dat jullie snel een beeld hebben en dan een keuze kunnen maken waar jullie vrede mee hebben. Ik vind het onwijs knap dat je dit hier kan delen enkan daar alleen maar respect voor hebben. Heel erg veel sterkte de komende tijd!
  Liefs Roos
  Roos onlangs geplaatst…Mijn fotoweek #6My Profile

 9. Hoi Debbie,

  je kent me niet maar via via via kwam ik hier terecht. Ik heb een zoontje van 2 en half jaar en is geboren met 2 klompvoetjes en ik wilde je hier moed in geven.. Hij is behandeld via De Ponseti behandeling en heeft nu s`nachts nog een brace, maar hij kan ontzettend goed lopen.
  Heel erg veel succes met alles!

  Groetjes Rianne

 10. Wat een enorm moeilijke beslissing om te nemen.
  Down bestaat in vele gradatie van nauwlijks geestelijke achterstand tot diep idioot aan toe en welke gradatie er is is niet te zien op de echo.
  Dan hebben kindjes met down vaak ook nog allerleis lichamelijke problemen er bij zoals aan het hart en de darmen, allemaal dingen die je pas weet als het kindje er eenmaal is.
  En je loopt ook de kans dat je als je kindje er is van veel mensen te horen krijgt, dat was niet nodig geweest kon je toch op de echo zien.
  Ik begrijp de kinderwens van iedereen, maar moet het echt tot elke prijs?
  Verdiep je er in of je zelf als onvolkomen mens zou willen leven, zo niet doe dat dan ook je kind niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge