December in het buitenland

image_pdfimage_print

Bij ons is december in het teken van Sinterklaas, kerst en Nieuwjaar. Kerst is net achter de rug, maar gelukkig kunnen de versieringen nog even blijven hangen en staat ons nog Nieuwjaar en Driekoningen te wachten. Maar natuurlijk is niet alleen bij ons december een feestmaand. Hoe ziet deze maand in andere landen er uit?
kerst

Verenigde Staten
New York, zou dat dé stad zijn om kerst te vieren? Alle winkels en straten zijn mooi verlicht en de hele stad lijkt ‘Kerst’ uit te ademen. Je moet er natuurlijk wel van houden, want het is natuurlijk één grote commerciële bedoeling in Amerika. Al moeten we toegeven dat heel de Kerstman hype ook deels onze schuld is: hij is namelijk afgekeken van de Nederlandse Sinterklaas die kolonisten in de 17e eeuw meenamen (figuurlijk dan) naar de nieuwe wereld.

Kerst begint in de VS al een beetje op Thanksgiving Day. Na deze feestdag wordt op Black Friday begonnen met alle kerstinkopen en staan de grote winkels vol met mensen op zoek naar leuke koopjes. Op kerstavond of op eerste kerstdag gaan Amerikanen naar de kerk. Op kerstochtend liggen voor de meeste kinderen cadeautje onder de kerstboom die door Santa Claus zijn neergelegd. Verder kennen ze in Amerika trouwens geen Tweede Kerstdag.

Duitsland
Als ik aan kerst denk, moet ik al snel aan die gezellige kerstmarkten denken die je vooral veel in Duitsland vindt. In grote steden als Keulen, Düsseldorf en Oberhausen vind je meestal in de hele maand december een grote kerstmarkt in het centrum van de stad. Straten en pleinen zijn versierd en in honderden karakteristieke kraampjes vind je van alles op het gebied van kerst: versieringen, muziek en natuurlijk eten en drinken. Want wat is een bezoekje aan een kerstmarkt zonder een beker heerlijk warme Glühwein?
kerstmarktenduitslanddreamhoofdfoto-4f7d9fda79e20

Frankrijk
Misschien ligt het aan de kerstfilm Home Alone, maar ik vind Parijs ook een echte kerststad: Net als de familie McCallister gezellig met z’n allen in een Parijs hotel overnachten, hopelijk zonder iemand te vergeten. De hoofdstad van Frankrijk wordt wel de Lichtstad genoemd en dat is tijdens de kerst natuurlijk alleen maar mooier.

De Franse kerst lijkt erg op de kerst die wij in Nederland vieren. Het heet daar Noël en wordt met de familie gevierd. Wat Sinterklaas in Nederland doet, doet Père Noël in Frankrijk: hij vult de schoentjes die kinderen bij de openhaard hebben gezet. Wist je trouwens dat ze in veel gebieden in het noorden en oosten van Frankrijk ook Sinterklaas vieren, la fête de Saint Nicolas?

Net als in Nederland gaan ook in Frankrijk steeds minder mensen naar de kerk op kerstavond. Toch is voor veel Fransen deze avond en het bijbehorende diner, Le Réveillon, het belangrijkste onderdeel van kerstmis.

Spanje
In Spanje is kerstmis nog een echt katholiek feest, zonder nog al te veel commercie. Voor Spanjaarden is het een familiefeest waarbij kerstavond het belangrijkst is. Op kerstavond wordt er uitgebreid gedineerd en gaan veel mensen naar de mis. Verder is in Spanje Drie Koningen heel groot. Op deze dag, 6 januari, krijgen de kinderen de meeste cadeautjes.

Zuid-Amerika
Omdat het er nooit sneeuwt zou je bijna vergeten dat ook in veel Latijns-Amerikaanse landen kerst wordt gevierd. Hier vieren ze kerst zoals de Spanjaarden het vieren. Het is vooral een feest waar het kerstkind centraal staat, en niet de Kerstman. In sommige landen hebben ze een kribbe in plaats van een kerstboom en in bijvoorbeeld Ecuador schrijven kinderen brieven aan het kerstkind.

’s Nachts gaan mensen naar de mis waarna er uitgebreid wordt gedineerd met familie. Verder wordt het feest ook voornamelijk lekker buiten gevierd met vuurwerk, dans en muziek.

Nu staat in de hele wereld natuurlijk het nieuwe jaar voor de deur. Bonne année, Happy new year, Feliz año nuevo en een gelukkig Nieuwjaar!

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

1 thought on “December in het buitenland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge