Personal Highly Sensitive Person

image_pdfimage_print

Ik ben altijd wel een gevoelig meisje geweest, soms dacht ik dat ik gek werd van mezelf. Jaren terug merkte ik voor het eerst dat ik gevoelens op pik van anderen. Ik kreeg dagdeel therapie in een groep, daar was iemand heel heftig aanwezig en dat sloeg nogal door op mij. Hierdoor voelde ik me rot en wist me geen raad met dit gevoel. Ik heb me de hele periode van deze therapie geërgerd aan deze persoon, zonder dat anderen dit van mij wisten en aanvoelde. Rond diezelfde periode merkte ik het ook tijdens een online virtuele wereld waar ik nogal verslaafd aan was. Ik speelde in het spel Second life waar ik contact met vele mensen had. Het was een soort van vlucht uit de echte wereld. Maar ik trek voornamelijk mensen aan met persoonlijke problemen. Niet erg want vind het fijn om mensen aan te horen om ze daarmee te helpen. Alleen het werd me wel vaak teveel, omdat ik de gevoelens van de ander niet kan blokken. Ik begreep ook nooit wat er met mij aan de hand was, waarom pik ik toch zoveel op van anderen. Aan de ene kant voelt het als een mooie gave, als je weet ermee om te gaan. Maar in die periode dacht ik dat ik gek werd en ging ik er zelf aan onder door. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van naar mensen luisteren die dat even nodig hebben. Zelf had ik ook de nodige dingen, dus dat werkte niet goed samen.

Nu dat ik meer bezig ben om mensen te woord te staan vanwege het verlies van Daan, leer ik hoe ik met deze gevoelens om kan gaan. Bij Ohanahome wordt me geleerd om de gevoelens van anderen te blokken. Er zijn nu momenten waarop mij dat lukt, zodat ik dus makkelijker naar mensen kan luisteren zonder er zelf last van te hebben. Ik zeg niet dat ik weet wat de ander precies voelt. Ik bedoel ik vind het vreselijk als iemand zegt tegen mij dat ze weten hoe ik me voel omdat ze ook een kindje zijn verloren. Nee dat kan niemand, iedereen heeft zijn eigen gevoel daarover. Maar ik kan wel de gevoelens van de ander op pikken, dus als iemand verdrietig, boos of een andere emotie heeft voel ik dat. Dan denk je, ja makkelijk dat kan ik ook want als iemand verdrietig is dan huilt het. Nee hoor, mensen kunnen deze emoties ook verbergen, ik ben daar best goed in.

Mensen die hier gevoelig voor zijn noemen ze wel Highly Sensitive Person. Ik ben dus hooggevoelig.

Highly Sensitive Person
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Nu weet ik dus dat ik niet gek ben maar gewoon extra gevoelig ben voor gevoelens van anderen en daardoor soms wat prikkelbaar kan zijn erdoor. Maar ik leer gelukkig nu steeds beter ermee omgaan. En vind het heerlijk om naar anderen te mogen luisteren. Voorheen dacht ik ook door luisteren help ik niemand toch, maar dat is niet waar. Mensen hebben het gewoon soms nodig om van hun af te praten, daar zijn ze dus al mee geholpen dat er iemand oprecht aandacht heeft voor hun.

Zelf vind ik het ook fijn als iemand naar mij wilt luisteren als ik het even niet meer zie zitten, maar ik luister liever naar jouw…

Had jij weleens gehoord over de term Highly Sensitive Person?

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

1 thought on “Personal Highly Sensitive Person

 1. Ja, herkenbaar Debbie. Het is een hele toer als je jezelf als hsp leert kennen. Er zijn 1001 boeken over geschreven en overal kun je cursussen volgen. Ieder moet voelen wat voor zichzelf klopt. Hooggevoeligheid is trouwens niet alleen iets waar je mee wordt geboren, je ontwikkelt het ook als je bewustzijn groeit en je je spiritueel ontwikkelt. Mijn weg begon ook met afblokken van energie, maar uiteindelijk werkte dat niet voor mij. Voor mij is de ander altijd een spiegel, waarin ik mezelf kan zien, hoe subtiel ook en het gaat voor mij altijd om voelen waar de ander mij raakt en dat in mezelf accepteren. Zo leer ik weerstand naar anderen loslaten en weerstand is meestal de grootste energievreter. Ik zeg ik het nu makkelijk hoor, ik heb er eindeloos mee geworsteld als kind, puber en volwassene.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge