Wereld downsyndroom dag

image_pdfimage_print

De laatste 2 weken stond de media erg in het teken van het downsyndroom, zo kon je zien dat Gert de Graaf zich hardt maakt voor kinderen met down om naar regulieren scholen te laten gaan. Dit zou beter voor de ontwikkeling zijn van deze kinderen. Ze zullen meer en sneller dingen op pakken doordat ze onder andere kinderen komen die geen downsyndroom hebben. Dat is toch geweldig nieuws, maar dan moeten de scholen wel echt meewerken anders ontstaat er alleen maar frustratie.

Ook werd er aandacht geschonken aan de nieuwe DNA-bloedtest (NIPT test) Hiermee kan je zonder risico in je zwangerschap laten testen op het downsyndroom. De meningen zijn erg verschillend of dit nou goed of slecht is. Nu er meer testen zijn zullen mensen eerder willen weten of hun kindje het downsyndroom heeft, dat zal betekenen dat er steeds minder van zulke kinderen op de wereld gezet zouden worden. Iedereen heeft dat ideaal beeld van mooie kindje op de wereld zetten, maar elk kind is mooi en uniek. Een down kindje heeft net als alle kinderen de trekjes van papa en mama, en voor elke ouder is je eigen kind toch perfect zoals die is. Krijgen de toekomstige ouders met down kinderen niet te horen van waarom heb je het laten komen, nu er zoveel mogelijkheden zijn om te testen hierop. Dit is wel iets waar ik in de toekomst bang voor ben.

Kruispunt: Down is niet het einde

De reden waarom het nu zo leeft in de media is omdat het vandaag 21 maart Wereld Downsyndroom dag is. In Nederland worden jaarlijks zo’n 275 kinderen met het syndroom van Down geboren. Wereld Downsyndroom dag is niet voor niets op 21 maart. Mensen met dit syndroom hebben geen 46, maar 47 chromosomen. Het 21ste chromosoom komt drie keer voor. Bij een gezond mens is dit twee keer.

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

6 thoughts on “Wereld downsyndroom dag

 1. Echt een prachtig filmpje! Dat met naar normale scholen gaan, daar ben ik echt voor! Hopelijk is dat zo tegen de tijd dat jullie uk aan school toe is, volgens mij kan hij/zij dat prima aan 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Bath Time #14My Profile

 2. Goed dat er aandacht aan besteedt wordt. Ik ben er voor dat alle kinderen bij elkaar op school zitten. Wij. hebben ervoor gekozen die testen niet te doen. Ons kindje was hoe dan ook welkom. In de toekomst zal ik het ook niet doen.
  Whitney onlangs geplaatst…Test: Ben ik fake?My Profile

 3. Mooi filmpje. Er zijn zoveel gradaties voor down. Veel mensen hebben altijd de hele erge varianten op hun netvlies maar dat is lang niet altijd zo volgens mij. Wanneer onderwijs op een reguliere school mogelijk is, is dat alleen maar supergoed. Bij De Reünie was trouwens eens een fragment van een school voor kinderen met down in Thailand of Indonesië. Heel interessant om te zien. Opgericht door een Nederlandse man met een dochter met down. Je zag heel goed hoeveel verschil dut maakte qua stimulatie e.d. Misschien kun je het ergens terugzien.
  Jess onlangs geplaatst…C-c-chewelry voor bijtgrage kinders + winactieMy Profile

 4. Ik heb gisteren achter elkaar door het boek UPP en DOWNS gelezen
  .
  Het heeft me heel erg geraakt en denk toch nog iets meer te begrijpen wat jij allemaal door gemaakt hebt en hoe knap het was, Daan te accepteren hoe hij was.

  Sommige dingen herken je van zijn ouders, maar sommige ook niet, dat berusten in de situatie vooral.

  Ik begrijp nu wel nog meer hoe zwaar je het had en hebt nu..

  Die foto van jou zo blij achter de kinderwagen, tranen om jullie en die kleine Daan, die niet mocht blijven, terwijl hij zo welkom was.

  Liefs en troost meid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge