Fotografie:Je diafragma

image_pdfimage_print

[social_share]

flesDe verloop van een klein diafragma naar een grote

Wat is je diafragma en hoe werkt het? Zet je duim en wijsvinger op elkaar en als je dan met je wijsvinger naar binnen beweegt word het kleiner, zo komt er dus minder licht doorheen. Hetzelfde werkt je diafragma als je het een groot F getal hebt (je wijsvinger naar binnen bewegen) krijg je een kleine opening waar je licht door moet komen, andersom werkt het precies hetzelfde een klein F getal (je wijsvinger op het puntje van je duim) heb je een grote opening waar ja licht doorheen komt.

Een groot diafragma (klein F getal)

Met een groot diafragma valt er veel licht op je sensor. Je hebt met een groot diafragma veel minder scherpte in je foto, ook heb je hier maar een klein gebied scherp. Bij een grote diafragma kan je een korte sluitertijd gebruiken omdat er genoeg licht op je sensor valt.

Je voorwerp springt hier meer naar voren toe omdat je je focust op één stukje, de aandacht zal daar dan ook naar toe worden getrokken. Het is belangrijk dat je juist op het goede punt scherp stelt, je ziet erg goed wanneer iets net niet goed scherp is gesteld op de plek waar het voorwerp uitspringt.

Wordt veel gebruikt bij:
Portret, macro en eten.

krokusDeze krokus is gefotografeerd op f/4

Een klein diafragma (groot F Getal)

Bij een klein diafragma valt er minder licht op de sensor. Bij een klein diafragma maak je gebruik van langere sluitertijden. Als je een klein diafragma gebruikt heb je veel meer scherpte in je foto. Bij een klein diafragma gebruik je langere sluitertijden.

Met een klein diafragma krijg je steeds meer scherpte in je foto’s, de aandacht wordt niet specifiek gericht op een bepaalde plaats.

Wordt veel gebruikt bij:
Architectuur en landschap.

gebouw
Dit gebouw heb ik gefotografeerd op f/9, niet heel erg hoog maar genoeg om de hele gevel scherp op de foto te krijgen

Gastartikel Ilona

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments

comments

4 thoughts on “Fotografie:Je diafragma

  1. Ik heb dit toevallig een paar weken geleden zitten googlen, zocht de beste instelling voor portet fotografie. Handig stukje!

  2. Kijk, dit kan ik nu precies gebruiken nu ik net een nieuwe camera heb! Ik ga gelijk even verder snuffelen op je site 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge